Man lär sig nytt var dag. Idag:

Äggkunskap, ineffektivitet, sång och omtanke.
 
Mina kollegor är omtänksamma. Dom påminner mig om att jag faktiskt har ett schema av en anledning, och att jag bara har 5 timmar planering. Vilken jag för övrigt redan använt för några veckor framåt. Dom vill att jag ska orka, dom vill inte att jag jobbar slut på energin på en gång. Dom vill ha mig kvar. Det känns bra. Och fint. Ibland undrar jag också om jag är lite elak mot dom när jag faktiskt gör så mycket jobb 'gratis', för att jag kan. Jag har inte så många fritidsintressen här än, och jag har ingen egen familj och barn. Jag kan jobba om jag vill. Alla kan inte det.
 
------------------------------
ÄGGET
Nu har mycket tid gått åt att komma igång med ett projekt för våra äldsta barn. Jag har gjort ett STORT ägg, inspirerad av boken "Spökägget". Jag har tänkt arbeta tematiskt en dag i veckan med dessa barn fram till sommaren. Vi ska jobba med alla ämnen, fast på ett fantasifullt och lekande sätt. Ingen uppdelning i ämnena, mer än på papper. Jag vill få barnen att i förlängningen vilja lära sig: skriva, räkna, konstruera och hur man tar reda på fakta. Bland annat. och att vilja lära för att själva lärandet är roligt. Vi startade idag.
 
Ägget blev upptäckt när vi skulle jobba med våra namn i ateljén, där fanns också en instruktion. Barnen diskuterade och jag kom med några synpunkter. Vi kom fram till att en sak som stod i instruktionen; "Vänd ägget en gång varje dag utom under helgen", inte var bra att genomföra. Ett av barnen resonerade som så att OM det var något i ägget (det råder delade meningar om huruvida det är skolbarnen som skämtar med oss, eller om det faktiskt är ett ägg med något inuti som kommer kläckas) så kan detta något slå i huvudet om man vänder på ägget. Dom andra barnen höll med, det verkade klokt att inte röra ägget mer än nödvändigt. Dessutom fanns det inte i instruktionerna att ägget skulle hållas varmt och det visste dom ju att ägg skulle om dom skulle kläckas. Så vi ersatte en instruktion med en annan.
 
Jag fick också reda på att kaniner inte kom ur ägg, men att tänkbara varelser inuti ägget kunde vara påskhare eller dinosaurie. Annars kunde det lika gärna vara pappersbitar, pappersfigurer, godis eller ingenting inuti ägget.
Barnen kom fram till att det var papper runt ägget, som dessutom var målat (läxa till nästa omgång, gör materialet mer svåridentifierat). Att det var målat kände de naturligtvis på lukten fick jag förklarat för mig.
 
Det var däremot svårt att säga hur det kunnat hamna där. Ägget var så stort. Men fönstret i ateljén hade stått öppet när vi kom in, för ovanlighetens skull. Några teorier var att skolbarnen gjort det och antingen smugit in genom dörren och lagt det där, att dom gjort det där, eller att dom gjorde ägget utanför, en smet in och öppnade båda fönstren och sedan tog dom gemensamt in det fönstervägen. Andra teorier var att det var en familj av något som bott i ateljén och gjort ägget på natten men sen blev rädda och smet ut fönstervägen och glömde ägget. Det föll dock på att ingen sett ägget på morgonen fast det varit barn som lekt där inne. Sen kunde det varit en häxa eller trollkarl som trollat sig och ägget litet, smitit in genom fönstret, trollat ägget stort och sedan smitit ut samma väg. Alternativt att denne trollat sig och ägget osynliga och på så vis kunnat smita in. 
 
Alla dessa tankar står fem barn, fem år gamla, för. Nästa vecka tänkte jag att vi skulle jämföra storleken på ägget med andra ägg. Se om vi kan lista ut vad det kan vara inuti, om det är något alls.
-----------------------------------------
 
Vi hade personalmöte idag också. Det skulle handla om genus. Vi har märkningen "Jämställd förskola" och ska även jobba lite med en kvalitetsrapport och sånt. Vi hann inte med allt vi skulle. Mest för att vi har så mycket annat att prata om också. Utöver genus. Om yrket, barngruppen, arbetssituationen, att vi behöver mer personal och sånt. Men det ska ordna sig det med. Nu vet jag i alla fall att vi inte är så effektiva som man hade kunnat önska. I alla fall inte just nu.
 
Efteråt cyklade jag till församlingshemmet och sjöng upp för kantorn som är körledare. Jag har, enligt henne, ett brett register i rösten och är lite osäker på tonerna i början av en serie men prickar dom sedan rätt. Men jag ska börja som alt, sen vill hon eventuellt ha in mig som sopran. Vi får se hur jag låter när jag vant mig vid att sjunga 'på riktigt'. Det känns kul att börja sjunga igen, jag har inte gjort det på så länge nu. Mer än när jag tultar runt hemma eller är på något galej.
 
Nu ska jag sova. Imorgon ska jag jobba. Men bara min schemalagda tid. Tror jag.
God natt.

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se