Lärarlöner. Upprörd.

Nu är jag upprörd över sakernas ordning igen! Läste en artikel om förhandlingarna mellan SKL (Sveriges kommuner och landsting) och lärarfacken (Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund) om lärarlönerna (läs i fortsättningen av inlägget lärare och förskollärare). HÄR finns artikeln. Och artikeln i sig har jag inget emot, jag är redan frälst och är helt överens med fackförbunden i denna fråga. Helt klart. Men efter artikeln läste jag kommentarerna och då blev jag upprörd.
 
Deras största skäl till att lärarlönerna inte ska höjas är 
1 - Lärare har mer ledighet än andra, dom har lov.
 
2 - Lärare gör inte sitt jobb, dom är dåliga på att lära ut och ger inte eleverna vad dom behöver.
 
3 - Om dessa pengar finns ska de gå till att ha fler lärare i skolan i stället för att höja lönerna.
 
Anledningarna till att jag stör mig på dessa punkter är, i ordning:
1 - Ja, lärare i skolan har "lov" men de jobbar 45 timmar i veckan för att jobba in den tiden. Och dom är inte lediga alla dagar som eleverna är lediga, det är då dom ska hålla på med mycket administrativt och lektionsplaneringar och sådant för att det ska vara klart när eleverna kommer tillbaka efter sitt lov.
 
2 - Alla lärare är inte bra på att lära ut, men eleverna är inte så bra på att ta in det som erbjuds heller. Detta tror jag till stor del beror på för stora klasser då det dels finns för många elever att hålla ordning på och följa upp, samt att en klass på 25 elever (som ändå är en ganska låg siffra i dagsläget) sällan sitter stilla samtidigt, finns många störmoment hela tiden. 
 
3 - Ja, det hade varit bra med fler lärare och mindre klasser, absolut. Det går att läsa ovan. Men hur ska vi få tag på dessa lärare när läraryrket har så dålig status att få vill utbilda sig? Förra året stod 1/3 av platserna på lärarutbildningen tomma och det är inte så att alla på lärarutbildningen har denna som förstahandsval. Det finns ingen konkurrens, vi får inte de bästa till yrket. FÖR ATT: Läraryrket har för dålig status. Varför ska man bli lärare? Dålig lön, uppkäftiga ungar i för stora klasser, massvis av dold övertid (rättning av prov, lektionsplanering, uppföljning av eleverna, ordna lektionsmaterial osv.) och en universitetsutbildning på 3,5 - 5,5 år med studiemedel. Det lönar sig inte att bli lärare. Det är därför vi kommer sakna 43 000 st lärare om 8 år.
 
Sen såg jag också någon som menade att om man visste innan att yrket har en låg lön, innan man började sin utbildning, skulle man inte klaga sen. Klart man ska, när annars? Sen är det så att det är oftast inte toppstudenter som blir lärare idag, det behöver man ändra på för att få en yrkeskunnig, proffessionell och kompetent lärarkår. Tyvärr tror jag att det är många som utbildar sig till lärare idag som inte hade något annat dom kom in på, kanske inte riktigt är vad dom vill göra men det går. Eftersom det inte finns någon konkurrens så kommer sökande in om dom har lärarutbildningen som sitt 2:a, 3:e, 4:e eller 5:e val. Och varför ska toppstudenter söka in? Dom kan komma in på andra utbildningar som är lika långa eller kortare och få bättre betalt i slutändan. 
 
Så ja, nu är jag upprörd. Och ja, det får man vara på sin födelsedag. 
Jag ska bli förskollärare. Jag vill ha mer än 21 000:- i lön innan skatt. Jag kommer vara så viktig för så många barn. Jag kommer finnas så du kan jobba medan dina barn är små. Sån är jag, men jag vill inte jobba ideellt när jag har räkningar och mat att betala.
Jag vill ha regn. Nu. 
//Alice

Kommentarer
Postat av: Anna-Lotta

Att vara lärare är trots allt ett av världens viktigaste yrken, det är ju trots allt av våra lärare vi har lärt oss en hel jävla massa. Trist att fler inte förstår vilka eldsjälar det finns i skolan! Och klart som korvspad att kvalitén på den utbildningen lärare har hand om minskar när det ser ut som det gör. Sjukt att det ska vara så lite värt att jobba med andra människor. Det är ju trots allt dom som utgör grunden i samhället. Vad vore vi utan utbildning och omsorg?

2012-08-23 @ 21:42:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se